Merhaba,
Aruba Access Pointler’de SSID oluşturmasını göstereceğim. 1’den fazla Aruba Access Point cihazınız var ise 1 tanesini master yaparak tek bir arayüzden diğer cihazları kontrol edebilirsiniz. Access Points kısmında network’e bağlı olup çalışan cihazları listelemekte. Default’da mac adresi en düşük olan otomatik olarak master oluyor. İleride Access point sayınızı arttırdığınız zaman mac adresi daha düşük ise yaptığınız ayarlar gidebilir. Bu yüzden master’ı manuel olarak ayarlamakta fayda var. Master yapacağımız access point’i seçip edit seçeneğine basıyoruz.
Sonrasında Name kısmından cihazıma isim veriyorum. Preferred Master : Disabled olarak gelir. Enable yaptığımız zaman cihazımız Master olarak ayarlanmış olacaktır. Alttaki seçeneklerden cihazın ip adresini dhcp den veya static olarak ayarlayabilirsiniz.
Master access point’i ayarladıktan sonra sol tarafta Network Kısmı var. Orada oluşturduğumuz SSID’ler bulunmakta. 1 tane vardı ve yenisi ekleyeceğiz. İlk önce New’e tıklıyoruz.
Name kutusunda oluşturacağımız SSID’nin ismini yazıyoruz. (Oluşturduğunuz SSID’leri ileride düzenleyebilirsiniz fakat hiç bir şekilde SSID ismi değiştiremiyorsunuz. Yeniden oluşturmanız gereklidir.)
Bu kısımda ise Vlan ayarlarını belirtiyoruz. Default seçeneği vlan 1’dir. Static olarak VLAN ID belirtebiliyoruz. TEST isimli SSID vlan 1 TEST2 SSID’si vlan 10 olucak şekilde ayarlanabilir.Ayarları yaptıktan sonra Security kısmına ilerliyoruz.
Güvenlik ayarlarını ve şifreleme yöntemlerini bu alandan yapabiliyoruz. Authentication server ile kullanıcı karşılama ekranı ya da 802.1x entegrasyonu yapabiliyoruz.
Access erişim listeleri oluşturup, uygulama bazlı ve port bazlı kurallar ile statefull firewall özelliğini kullanabiliyoruz.Unrestricted seçilirse şifreyi bağlanan direk girebilir. Role based kısmından kurallar yazabiliyoruz.
Finish dedikten sonra SSID’miz oluşup yayın yapmaya başlayacaktır.
Dashboard kısmından Sinyal seviyelerine gürültü seviyelerine , bağlanan cihazlara aldıklarına ip adreslerine bakabiliyoruz.
Ayrıca ap-205 model arubada ip adresini bilmiyorsunuz ne yapmanız gerekiyor ;
Arubalar DHCP üzerinden otomatik ip adresi alır. DHCP yok ise setmeup yayını üzerinden bağlantı sağlayabilirsiniz.